
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

  
  

    
   

  
    

  
    

  

 
  

  
     

  

 
 

  
  

 
  

 
   

 
 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-163 

Issued: March 1977 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which 
was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of 

the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), especially Rules 7.01-7.50 and the Attorneys’ 
Advertising Commission Regulations, before relying on this opinion. 

Question 1: May a Kentucky law firm show branch offices in other states on its 
letterhead? 

Answer 1: Qualified yes.  

Question 2: May law firm’s letterhead show a separate address of a lawyer designated as 
“counsel” or “of counsel” to the firm on the letterhead? 

Answer 2: No.  

Question 3: If a Kentucky law firm shows no office in some other state on its 
letterhead, may it note on its letterhead in which states the lawyers listed 
on the letter head are admitted to practice? 

Answer 3: No.  

Question 4: If a Kentucky law firm shows an office in some other state on its letterhead, 
may it show affirmatively in which states one or more of the lawyers listed 
are admitted to practice? 

Answer 4: No. 

Question 5: If a Kentucky law firm shows an office in some other state on its letterhead, 
must it show non admission in either state of one or more of the lawyers 
listed? 

Answer 5: Yes in some circumstances, no in some circumstances. 

References: Opinion KBA E-85 (1974); DR 2-102(A)(D), 2-105; old Canon 33; ABA 
Formal Opinion 256 (1943), 316 (1967), 330 (1972); ABA Informal 
Opinion 821 (1965), 938 (1966), 956 (1966), 1007 (1967), 1037 (1968), 
1097 (1969) 

https://7.01-7.50
http://www.kybar.org


 
 
  

 
   

 
  

 
 

 

  
         

 

 
 

 
 

 

 
        

        

 

 
 

 
 

 

 
      

       
       

 

Opinion 

In this opinion, “firm” includes a sole practitioner with or without associates. 
“Counsel”, “mere counsel”, and similar expressions designate a lawyer who is “of counsel” 
to a firm and is not a partner or associate in the firm. “Foreign state” means any jurisdiction 
other than Kentucky and includes foreign countries. A reference to a state by letter, such as 
“State A” refers to any jurisdiction other than Kentucky.     

Our opinion of several letterheads used by Kentucky law firms has been requested. 
The forms of these letterheads are as follows: 

LETTERHEAD 1 
X, Y, & Z 

[KY. ADDRESS] 

Lawyer X         branch offices 
Lawyer Y* 
Lawyer Z [Ky. address] 

[Ky. address] 
*licensed in
  State A 

LETTERHEAD 2 

X, Y & Z 
[KY. ADDRESS] 

Lawyer X counsel 
Lawyer Y 
Lawyer Z *Lawyer M 

[address in State A] 

* admitted in  
States A and B 

LETTERHEAD 3 

X, Y & Z 
[KY. ADDRESS] 

Lawyer  X         office  of  state  A  
Lawyer Y counsel 
Lawyer Z [address in State A] 



 
 

 
 

 
        
       

                    
 

               
      

 
 

 
 

 

 
               

        
       

 
           
 
              

 
 

 
 

 

 
       

             
      

 

 

office of State B 
counsel 

Lawyer X 
[address in State B] 

LETTERHEAD 4 

X, Y & Z 
[KY. ADDRESS] 

Lawyer X                [names of de 
Lawyer Y           ceased or former  
Lawyer  Z  members]  

Lawyer  M  State  A  office  
(adm. Ky. - State A) [address in State A] 

LETTERHEAD 5 

X, Y & Z 
[KY. ADDRESS] 

Lawyer  X  State  A  office  
Lawyer Y Lawyer Q 
Lawyer Z [address in State A] 

Lawyer M [Ky. address] 
Lawycr N 
Lawyer O [Ky. address] 

LETTERHEAD 6 

X, Y & Z 
[KY. ADDRESS] 

[names of de [address in State A] 
ceased or former 
members] [Lawyer M. resident 

partner 

Lawyer X 
Lawyer Y 
Lawyer Z 



    
     

 
 

  
 

 
 

 
    

 

 
 

  

 
 

 
 

 
 

 

The relevant provisions of the Code of Professional Responsibility are DR 
2-102(A) and (D). 

DR 2-102(A) states that “[a] lawyer or firm shall not use . . . letterheads, . . .or 
similar professional notices or devices, . . .” There follow six numbered exceptions to this 
general rule. Each exception describes a permissible “notice or device” and states the 
information which may properly appear therein. Publication of any further information 
falls within the general prohibition at the beginning of DR 2-102(A) and is therefore 
improper. One of these exceptions is DR 2-102(A)(4), which provides:  

   [a] letterhead of a lawyer identifying him by name and as a lawyer, and giving his 
addresses, telephone numbers, the name of his law firm, associates, and any 
information permitted under DR 2-105. A letterhead of a law firm may also give 
the names of members and associates, and names and dates relating to deceased and 
retired members.  A lawyer may be designated “Of Counsel” on a letterhead if he 
has a continuing relationship with a lawyer or law firm, other than as a partner or 
associate.... 

Obviously DR 2-102(A)(4) contemplates that a firm may have law offices in more 
than one place and may show the address of each of these offices on its letterhead, Opinion 
KBA E-85 (1974). However, each such address must designate a law office as described in 
Opinion KBA E-85: “[It must be] a bona fide office open for the conduct of legal business 
during specified business hours, with secretarial personnel present to take calls and arrange 
appointments, and [an attorney must be] available to conduct business and interviews at the  
office as circumstances require.” A lawyer’s home address may not be printed on his 
letterhead unless he maintains a law office as described in Opinion KBA E-85 in his home.     

That a firm may properly maintain law offices in more than one state is implicit in 
DR 2-102(D), discussed below. This being so DR 2-102(A)(4) authorizes a Kentucky firm 
to show the addresses of its law offices in foreign states on its letterhead, provided each 
such address is that of a law office of the firm as described in Opinion KBA E-85.     

A lawyer “of counsel” to a firm is not a partner or associate of the firm, by reason 
of the definition in DR 2-102(A)(4). (ABA Formal Opinion 330 (1972) says that counsel 
“must not” be a partner or employee of the firm.) If counsel maintains an office separate 
from that of the firm, counsel’s office is not an office of the firm. Consequently, the firm’s 
letterhead may not show the address of counsel’s separate office.     

This is not a mere literalist application of the language of DR 2-102(A)4). The rule 
authorizes a firm to print its addresses for the obvious purpose of telling correspondents 
and the public where they may reach and obtain the services of the firm or the members or 
associates of the firm. If counsel has a separate office, presumably he has his own 
letterhead with his address on it, and this is sufficient to advise correspondents and the 
public where to reach him directly if they wish to do so. In other words, counsel may not 
publicize himself on his own letterhead and some other firm’s as well.     



 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

DR 2-102(A)(4) does not authorize publication of information concerning the 
jurisdictions in which any lawyer whose name is listed on the letterhead is licensed to 
practice. An exception to this general rule is required by DR 2-102(D) in the case of a 
firm which has offices in more than one jurisdiction and shows this fact on its letterhead. 
However, if a firm shows Kentucky addresses only on its letterhead, the letterhead may 
not print any information concerning the jurisdictions in which any lawyer whose name 
appears on the letterhead is licensed to practice, ABA Informal Opinions 821 (1965), 956 
(1966), 1037 (1968). 

Old ABA Canon of Ethics 33 provided in part as follows: “Where partnerships are 
formed between lawyers who are not all admitted to practice in the courts of the state, care 
should be taken to avoid any misleading name or representation which would create a false 
impression as to the professional position or privileges of the member not locally 
admitted.”     

The ABA Standing Committee on Legal Ethics applied old Canon 33 in several 
cases in which a firm had offices in more than one state and one or more lawyers whose 
names appeared on the letterhead were not licensed to practice in every such state. In ABA 
Formal Opinion 256 (1943), the Committee decided that non-admission had to be noted as 
appropriate on the letterhead; e.g., with offices in States A and B, Lawyer X admitted in 
both states, Lawyer Y admitted in B only, the letterhead had to state with respect to Lawyer 
Y, “admitted in B only” or “not admitted in A.” In ABA Informal Opinion 938 (1966), the 
Committee decided that Old Canon 33 could be equally well satisfied by appropriate 
affirmative notations of admission with respect to each lawyer listed; e.g., in the previous 
example, “admitted in A and B” with respect to X and “admitted in B” with respect to Y. 
ABA Formal Opinion 316 (1967) stated that the letterhead must indicate the “limitations” 
on each lawyer’s right to practice in each state where the firm has offices. ABA Informal 
Opinion 1007 (1967) and 1097 (1969) required appropriate notations of non-admission and 
did not discuss affirmative notations of admission as a possibly acceptable alternative.     

DR 2-102(D) was promulgated against this background. It provides: “A partnership 
shall not be formed or continued between or among lawyers licensed in different 
jurisdictions unless all enumerations of the members and associates of the firm on its 
letterhead make clear the jurisdictional limitations on those members and associates of the 
firm not licensed to practice in all listed jurisdictions.”     

As we indicated above, we believe DR 2-l02(A)(4) states the general rule as to 
what information may be printed on a letterhead. Accordingly, we construe DR 2-102(D) 
as an exception to DR 2-102(A)(4) intended to avoid the confusion thought to arise where 
a letterhead shows offices in more than one state and one or more lawyers listed on the 
letterhead are not licensed to practice in each such state. We interpret DR2-102(D) in 
accordance with this narrow purpose. “Jurisdictional limitation” means non-admission. 
DR 2-102(D) requires statements of non-admission only. Affirmative statements of 
admission are not authorized by DR 2-102(A)(4). Accordingly, affirmative statements of 
admission are within the general prohibition of R 2-102(A) and are not permitted in any 
case. However, a statement in the form “admitted only in State A” is the equivalent of 



 

         

 
         

 
  

 
    

 

    

 

 
    

 

 

    

 

 

“not admitted in State B,” i.e., “admitted only in State A” is a statement of 
non-admission. 

If a firm has no office outside Kentucky, no notations of non-admission are 
required on its letterhead. 

If (1) a firm has an office outside Kentucky and (2) does not list that office on its 
letterhead, no notations of non-admission are required on the letterhead. The letterhead may 
be improper, but not because of the confusion sought to be avoided by DR 2-102(D). 

If (1) a firm has an office outside Kentucky; (2) it lists that office on its letterhead; 
and (3) every lawyer listed on the letterhead is licensed to practice in both states, no 
notations of nonadmission are required. 

If (1) a firm has an office outside Kentucky; (2) it lists that office on its letterhead; 
(3) one or more lawyers listed on the letterhead are not licensed to practice in both states; 
(4) every lawyer listed works only in states in which he is licensed to practice; and (5) the 
letterhead clearly shows where each lawyer listed works, no notations of non-admission are 
required.1 

If (1) a firm has an office outside Kentucky; (2) it lists that office on its letterhead; 
(3) one or more lawyers listed on the letterhead are not licensed to practice in both states; 
(4) every lawyer listed works only in states in which he is licensed to practice, and (5) the 
letterhead does not clearly show where each lawyer listed works, notations of 
non-admission are required with respect to each lawyer listed who is not licensed to 
practice in both states. 

If (1) a firm has an office outside Kentucky; (2) it lists that office on its letterhead; 
(3) one or more lawyers listed on the letterhead are not licensed to practice in both states; 
(4) one or more lawyers listed work in a state in which they are not licensed to practice; and 
(5) the letterhead clearly shows where each lawyer listed works, notations of 
non-admission are required with respect to each lawyer shown as working in a state in 
which he is not licensed to practice.2 

If (1) a firm has an office outside Kentucky; (2) it lists that office on its letterhead; 
(3) one or more lawyers listed on the letterhead are not licensed to practice in both states; 
(4) one or more lawyers listed work in a state in which they are not licensed to practice; and 
(5) the letterhead does not clearly show where each lawyer listed works, notations of 
non-admission are required with respect to each lawyer not licensed to practice in both 
states. 

Letterhead 1 is improper because it shows Lawyer Y’s admission in State A but 
no office in State A. Letterhead 2 is improper first, because it shows the address of mere 
counsel; and second, even if that address were properly shown, it shows counsel’s 
admission in State B but no office in State B. Letterhead 3 is improper because it shows 
the address of mere counsel. Letterhead 4 is improper because it affirmatively shows 
Lawyer M’s admission in both Kentucky and State A. If X, Y and Z are not admitted in 
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State A, that fact should be shown. No impropriety appears on the face of letterheads 5 
and 6. 

This may be shown by use of certain conventions. If a column of names on a 
1etterhead is headed or footed by an address, the implication is that the lawyers whose 
names appear in that column work at that address. If a letterhead prints an address readily 
identifiable as the main office of the firm and a column of names not headed or footed by 
some other address, the implication is that the lawyers whose names appear in that column 
work at the main office. 

2 Ibid. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


